Grote acties

Om grote acties uit te voeren, heb je ook een groter budget nodig. Sport Vlaanderen vindt het belangrijk dat elke sportclub zijn steentje bijdraagt aan duurzame sportterreinen, waardoor je bij hen als sportvereniging een noodlening kan aanvragen t.e.m. 31/12/2024.

Wat houdt de noodlening in? Sportclubs, sportfederaties of sport gerelateerde rechtspersonen kunnen tot €1 miljoen lenen aan slechts 1% rente over een looptijd tot 9 jaar. Geïnteresseerd in deze lening, maar wens je meer informatie? Neem gerust een kijkje op de website van de Vlaamse Sportfederatie.

LEDVERLICHTING

Je hoort het bijna overal, lederlichting. Maar heeft deze verlichting effectief zo’n grote invloed? Absoluut! Bij een ledlamp verbruik je 4-12 Watt terwijl je bij een gloeilamp 40-100 Watt verbruikt. Dit betekent dat je 80 tot 90% minder energie verbruikt. Een investering met grote meerwaarde.

Er zijn verschillende specialisten die ledverlichting verkopen en komen plaatsen. Ook hier verwijzen we graag naar jouw lokale handelaar.

GROEPSAANKOOP ZONNEPANELEN

Zonnepanelen zijn een grote kost, maar eens je ze hebt, kan je niet meer zonder. Niet enkel zorgt het ervoor dat je zonne-energie gebruikt, het zorgt er ook voor dat de kosten van je energieverbruik aanzienlijk dalen. Benieuwd naar meer informatie over een groepsaankoop? Neem zeker een kijkje op www.groepsaankoop.be

DOUCHE MET DRUKKNOP

Niets zo gemakkelijk als een douche installeren met een drukknop. Niemand die de kraan nog kan laten openstaan. Je drukt op de knop voor het aantal keer dat je water nodig hebt. En eerlijk, een douche met een drukknop is minder aangenaam dan een douche met een draaiknop waardoor sporters minder geneigd zijn om lang te douchen. Dubbele pluspunten voor de waterrekening op het einde van de maand!

DUURZAAM WATERBEHEER

Als de zon niet schijnt in België, is er regen. Een ideaal land om een regenput te voorzien. Het is een grote investering, maar het loont!

Het regenwater kan je gebruiken om de grond van je sportterreinen te bewateren. Daarnaast kan je het ook gebruiken om planten en bloemen water te geven. Een laatste iets waar wij aan denken: sluit de wc’s van de sportclub aan op regenwater. Heb jij nog ideeën? Deel het zeker in de community!

KORTING OPENBAAR VERVOER

Fietsen en carpoolen zijn geen optie, maar het openbaar vervoer wel? Ga in gesprek met de Lijn of de NMBS om sporters, die met he openbaar vervoer komen, korting te geven op hun rit. Als student krijg je korting op een jaarabonnement of als kotstudent via de campuskaart. Bijgevolg zou dit ook mogelijk moeten zijn voor sporters. Het uiteindelijke doel van het openbaar vervoer is dan ook om de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen en hoe mooi zou het zijn om dit door te trekken als beloning voor sporters?

TEGELWIPPEN

Wat houdt tegelwippen in? Letterlijk kan je het zien als tegels die worden weggenomen en waar er een groene oase van rust in de plaats komt. Bijgevolg kan er meer regenwater in de grond sijpelen waardoor de riolen niet overbelast worden. Daarnaast trek je bijen aan door er bloemen te planten.

Vóór je hier mee begint, dien je dit na te vragen aan de gemeente aangezien het over een openbaar domein gaat.

Wat met de tegels die je uithaalt? Met deze tegels kan je een plantenbak maken of kan je er iemand plezier mee doen die aan het verbouwen is.

ONTHARDEN

Naast tegelwippen, kan je ook het fenomeen ontharden onder de loep nemen. Tegelwippen gaat over een klein stukje die je groener en aantrekkelijker wilt maken. Ontharden gaat over een volledig stuk grondwater doorlaatbaar maken. Denk maar aan de betonnen parking. Beton kan ruimte maken voor waterdoorlaatbaarheid.

AANBOD FIETSENSTALLING

Je sporters warm maken om met de fiets te komen, maar wie heeft er zin om met de fiets te komen als er geen deftige fietsenstalling is?

Tegenwoordig heeft het merendeel van de mensen een elektrische fiets. Deze parkeer je het liefst van al overdekt en, als het kan, ook nog eens vastgeketend aan de fietsenstalling zelf. Investeer bijgevolg in een deftige fietsenstalling.

Ook hier geven we het advies mee om eerst bij jouw gemeente te informeren of er een bouwvergunning nodig is. Op de meest plaatsen in België mag en kan je namelijk niet bouwen zonder toestemming.