VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

project 'Ludodiversiteit 'wint erfgoedprijs

|

Brussel, vrijdag 19 oktober 2012. Het Sportimonium heeft voor haar programma Ludodiversiteit - waarvoor ze eerder al door Unesco erkend werd als voorbeeldpraktijk met complimenten van de internationale jury - de Vlaamse prijs voor Cultureel Erfgoed ontvangen uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

De uitreiking vond plaats tijdens Het Groot Onderhoud, het jaarlijkse evenement voor de erfgoedsector van steunpunt FARO in Brussel. Roland Renson, Chris Schwartz en Erik De Vroede werden er geïnterviewd (foto VlaS) over het meer dan dertig jaar omvattende traject dat ze samen aflegden met betrekking tot volkssporten en sport- en spelerfgoed.

Net zoals bij de erkenning door Unesco slaat deze Vlaamse prijs voor Cultureel Erfgoed ook op de werking van VlaS, die vanuit het project van Sportimonium - voorheen Vlaamse Volkssport Centrale vzw is ontstaan. Roland Renson en Erik De Vroede zijn mede-oprichter van VlaS (toen VOSCO - Volkssportconfederatie) en Erik De Vroede fungeerde niet minder dan 17 jaar als voorzitter.

Lees meer: project 'Ludodiversiteit 'wint erfgoedprijs

Unesco feliciteert Sportimonium – dus ook een beetje VlaS

|

Diversiteit aan traditionele sporten en spelen worden beschouwd als een rijkdom

Unesco maakt momenteel een overzicht van projecten die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor het omgaan met immaterieel erfgoed. In de vergadering in Bali (Indonesië) op vrijdag 25 november 2011 riep UNESCO het door Sportimonium ingediende dossier over het bewaren, beschermen en promoten van volkssporten uit tot wereldwijde voorbeeldpraktijk. Als enige van zes dossiers die geselecteerd werden kreeg het ook felicitaties van de adviescommissie en van UNESCO zelf. Hiermee werd het levenswerk van professor dr. Roland Renson, Erik De Vroede en andere collega’s uit Vlaanderen met de hoogst denkbare erkenning en eer voor erfgoedzorg in de wereld bekroond.

Lees meer: Unesco feliciteert Sportimonium – dus ook een beetje VlaS

Krulbol is erkend als Vlaams cultureel erfgoed

|

De Belgische Krulbolbond vzw ontving op maandag 14 juni 2010 goed nieuws van Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege. Krulbol wordt als element van immaterieel cultureel erfgoed  opgenomen in de ‘Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen’. Het is de eerste keer dat dit met een volkssport gebeurt.

Lees meer: Krulbol is erkend als Vlaams cultureel erfgoed

Wipschieten springlevend maar niet erkend

|


Het door minister van cultuur Paul Van Grembergen bij Unesco ingediende dossier ‘volkssporten in Vlaanderen' met als blikvanger "wipschieten" sneuvelde in de laatste selectieronde. Vrijdagmorgen 25 november 2005 werd de lijst van werelderfgoedfenomenen in Parijs bekend gemaakt.
Voor dit dossier werd een mooie film over boogschieten op de staande wip gemaakt. U kunt hem bekijken op YouTube
VlaS blijft (samen met VVC) trots op het ingediende dossier.