VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Nieuw: aanspreekpersoon integriteit

|

Brugge

De laatste tijd is er in de media nogal wat te doen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jonge sporters in sportclubs. Het grootste schandaal dat de media bleef volgen was die in Amerika bij het turnen. Daar misbruikte de ploegarts jaren jonge top-turnsters. Maar ook binnen Vlaanderen zijn dergelijke feiten gebeurd of gebeuren nu zelfs nog. De VRT heeft op 8 november een reportage uitgezonden in hun programma Pano over grensoverschrijdend gedrag in Vlaamse sportclubs. Wie deze niet gezien kan deze zeker nog eens herbekijken op de website van de VRT. Het taboe werd hiermee doorbroken. Dergelijke feiten mogen niet langer onder de radar blijven. Zoiets moet zichtbaar worden. Dit is echter niet evident. Het slachtoffer durft of kan niet direct zoiets naar buiten brengen omdat factoren zoals schaamte en chantage in de weg staan.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren en dat er een gecoördineerde aanpak rond seksueel grensoverschrijdend gedrag nodig is. De Vlaamse minister van Sport stelde zijn verwachtingen voor aan de sportfederaties. Doelstellingen werden in een overeenkomst tussen de sportfederaties en Sport Vlaanderen vastgelegd. Het gevolg is dat er nu binnen elke sportfederatie een aanspreekpersoon integriteit (API) dient aanwezig te zijn. Hiervoor heeft ICES samen met SENSOA een tweedaagse opleiding op touw gezet. Binnen VlaS volgt Christoph deze opleiding. Hij zal dus in de toekomst als API fungeren. De opleiding bestaat uit twee dagen.
Grensoverschrijdend gedrag komt niet enkel in de sport voor. Maar waar het zich ook voordoet, dergelijk gedrag blijft onaanvaardbaar. Daarom wordt er aan een beleid gewerkt tegen alle vormen ervan. Dat beleid heeft drie doelen: preventie, melding en hulp. In de eerste plaats moet er alles aan gedaan worden om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Als het toch gebeurt, moet het slachtoffer er in zijn of haar sportomgeving melding van kunnen maken. Het slachtoffer moet bovendien ook opgevangen en geholpen worden.

Meer info hierover in de het volgende nummer. Wie ondertussen reeds vragen heeft, mag altijd een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (CV))