VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Initiators bieden G-wipschieten aan

Staden, augustus 2018 – De opleiding initiators wipschieten die doorging in Ieper werpt zijn vruchten af. Twee van de geslaagde cursisten zijn binnen hun eigen club met een G-werking gestart.
Ruben Bogaert (27, Lichtervelde) en zijn vrouw Roselien Vandewalle (26, Lichtervelde) zijn beiden lid van de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Staden. Samen hebben ze succesvol de opleiding gevolgd tot initiator wipschieten.
Vanuit hun persoonlijke werkervaringen met mensen met een mentale beperking was het idee gekomen ook voor deze mensen iets te kunnen doen binnen hun wipschuttersvereniging. Zij weten als de beste dat er voor deze groep mensen nood is aan aangepaste sportlessen. Door de initiatorcursus te volgen durfden ze de stap te zetten om dit project samen uit te werken, weet Ruben ons te vertellen. Ze waren dan ook zeer verheugd dat het bestuur volledig akkoord was om hiermee van start te gaan en hen de steun te bieden om een G-werking op te richten.

Staden Gwerking klein

foto: “Eén van de deelnemers maakt kennis met het boogschieten op de staande wip."

Na het uitwerken van het idee en het voeren van de nodige reclame konden ze op de eerste donderdag van start gaan met vijf deelnemers. “Voor ons was dit al een geslaagd aantal” zegt Ruben. Halfweg het seizoen sloot er nog iemand aan, waardoor ze nu een leuke bende van zes mensen hebben. Ruben en zijn vrouw zijn blij met dit aantal van zes deelnemers. Zo kunnen ze deze mensen in een kleine groep optimaal begeleiden. Het doel is om deze mensen op een veilige en zelfstandige manier te leren boogschieten, maar nog belangrijker is om de drempel te verlagen om bij de club te behoren. Bij veel personen met een beperking is de drempel te groot om naar een sportclub te gaan. Het is bedoeling dat ze na de lessenreeks kunnen meeschieten bij de volwassenen of bij de jeugd zoals ieder elk ander lid. “Ondertussen weten we ook dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar we proberen een oplossing op maat te vinden voor iedere deelnemer” verduidelijkt Ruben ons. Er zijn G-sporters die voortdurend begeleiding nodig hebben, dit voor hun eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van de omstaanders. Anderen kunnen na deze opleiding zelfstandig werken, maar dit wil niet zeggen dat ze niet meer begeleid kunnen worden.

Deze eerste editie mag men zeker al geslaagd noemen en ze zijn al volop aan het nadenken over hoe ze het volgend jaar zullen aanpakken of nog kunnen verbeteren. Het schieten op de liggende wip is een idee dat momenteel wordt geopperd, omdat het schieten op de staande wip voor sommige niet evident is. De liggende wip biedt voor hen een meer comfortabelere houding. Dan zouden slechtziende mensen ook de mogelijkheid hebben om te schieten, wat op de staande wip niet haalbaar is.
Mensen die willen lesgeven of helpen de lessen te ondersteunen zijn ook meer dan welkom en kunnen contact opnemen met Ruben Bogaert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of eens langsgaan op de gilde in Staden op de sportterreinen “De Wankaarde”.

(CV op basis verslag Ruben Bogaert)