VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Vlaamse sporten kennen succes in Friesland

Friesland – Van 2 tot 7 augustus 2018 vonden de European Sport for All Games plaats in Friesland, Nederland. Een organisatie van TAFISA in samenwerking met de sportdienst van de regio Friesland, nl. Sport Fryslân. TAFISA zet zich al langer in voor de bewustwording van de voordelen van sport voor allen. Samen met 19 andere internationale teams werd VlaS hierop uitgenodigd om enkele traditionele sporten voor te stellen. In overleg met de initiatiefnemers werd gekozen voor boogschieten staande wip, krulbol en krachtbal. De 200 deelnemers etaleerden ruim 50 traditionele sporten van over heel Europa en bij uitzondering Japan. Enkele sporten die in het oog sprongen waren het Poolse pierscieniowka, een variant op volleybal, het Italiaanse ruzzolone ofte kaasrollen, het Spaanse calva, een mik en werpspel, en het Japanse chanbara, een vechtsport met zwaarden.

Friesland FW aug18 klein

foto: “De Festivalwip kende heel wat succes in Friesland.“

Op donderdag 2 augustus werden de VlaS- en andere delegaties verwelkomd op een eiland bij het stadje Sneek. Bij een hapje en een drankje met muzikale ondersteuning konden de delegaties uit verschillende landen kennis maken met elkaar. We kregen er ook een eerste zicht op een populaire vrijetijdsbesteding van de Friezen, nl. het zeilen.

Vrijdag 3 augustus stond in het teken van het water, dit n.a.v. de start van het Skûtsjesilen-seizoen, een gekende zeilwedstrijd in Friesland. In Grou demonstreerden verschillende landen hun sporten, vaak op het water. Zo kon je door het water klieven met de Frans-Polynesische kano. Voor wie het graag wat rustiger aan doet, kon genieten van het suppen. De dag werd afgesloten met de jaarlijkse botenparade in Sneek.
Zaterdag 4 augustus had ‘BeActive’ als thema. VlaS kwam hier voor het eerst in actie met de Festivalwip en de krachtbalanimatie. Voor heel wat deelnemers was dit een eerste kennismaking met deze toch wel typisch Vlaamse sporten. Met enige trots mogen we zeggen dat onze animaties veel nieuwsgierigen lokten.

Op zondag 5 augustus mochten we opnieuw aan de slag. Ditmaal stonden de VlaS-animaties opgesteld in Bergum. Ook hier genoten zowel de Festivalwip als de krachtbalanimatie heel wat belangstelling. Naast het uitproberen van de sporten, toonden de nieuwsgierigen ook veel interesse voor de afkomst van deze voor hen onbekende sporten. Na de kennismakingen ging de VlaS-delegatie nog een kijkje nemen bij een nabijgelegen Fierljepclub.
Maandag 6 augustus was warme kledij aangeraden, deze dag stond in het teken van ‘Freeze, de coolste sporten’. De activiteiten vonden plaats in de bekende Elfstedenhal in Leeuwarden. VlaS had een dagje vrij en kon zo zelf de tijd nemen om nieuwe sporten te leren kennen zoals het rolstoelcurling en IJsschaatsen. Verder maakte VlaS van de vrije tijd gebruik om een zeilwedstrijd bij te wonen bij het typisch Friese Skûtsjesilen. Er was een grote belangstelling zowel vanop de oevers als vanop de vele bootjes aan de rand van het meer. Ondanks het gebrek aan wind, waardoor het soms meer dobberen was dan varen, was dit een leuke belevenis.

Op dinsdag 7 augustus stond de slotdag gepland en mocht VlaS een laatste keer z’n sporten animeren. Ditmaal werd Heerenveen aangedaan alwaar, ondanks de bijna ondragelijke hitte, de Festivalwip, het krachtbal en ditmaal ook het krulbol wederom op heel wat aandacht mochten rekenen. Na de animaties volgde een slotparade doorheen Heereveen, afgesloten met de nodige woordjes van dank en muzikaal vertier.

De European Sport for All Games was een unieke gelegenheid om andere landen in contact te brengen met typisch Vlaamse sporten. Verder was het ook een ideale gelegenheid om zelf nieuwe sporten te leren kennen. VlaS kijkt alvast tevreden terug op de afgelopen week. Het succes van dergelijke organisaties hangt vaak af van de verdere ontwikkelingen. En ook hier wordt al naar de toekomst gekeken. We zijn al uitgenodigd voor het volgende TAFISA-evenement: de World Sport for All Games 2020 Lissabon - Portugal.

(PL)

Friesland skutsje Eernewoude Grou klein

foto: “De Skûtsje is een typisch Fries vrachtzeilschip. Vandaag de dag wordt deze vooral ingezet tijdens zeilwedstrijden bij het in Friesland zeer populaire Skûtsjesilen.“