VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Unesco feliciteert Sportimonium – dus ook een beetje VlaS

Diversiteit aan traditionele sporten en spelen worden beschouwd als een rijkdom

Unesco maakt momenteel een overzicht van projecten die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor het omgaan met immaterieel erfgoed. In de vergadering in Bali (Indonesië) op vrijdag 25 november 2011 riep UNESCO het door Sportimonium ingediende dossier over het bewaren, beschermen en promoten van volkssporten uit tot wereldwijde voorbeeldpraktijk. Als enige van zes dossiers die geselecteerd werden kreeg het ook felicitaties van de adviescommissie en van UNESCO zelf. Hiermee werd het levenswerk van professor dr. Roland Renson, Erik De Vroede en andere collega’s uit Vlaanderen met de hoogst denkbare erkenning en eer voor erfgoedzorg in de wereld bekroond.

 

Vooral de systematische doch zachte aanpak van de ludodiversiteit (diversiteit van sport en spel, focussend op niet-Olympische sporten) gedurende drie decennia werd geapprecieerd. Bovendien liep het programma, dat rondom 1970 gelanceerd werd, ver op zijn tijd vooruit. De aanpak voor het beschermen, archiveren en levend houden van volkssporten gebeurde toen reeds volgens de huidige Unesco erfgoedconventies. De effecten van deze aanpak werden door middel van onderzoek opgevolgd. Het programma omvatte ook de oprichting van VlaS (toen nog VOSCO) waardoor de actieve volkssporters (nu 12.000 volkssporters van 23 verschillende traditionele sporten) bij de werking werden betrokken.

Dit is – na de erkenning van het krulbollen als Vlaams immaterieel erfgoed – het tweede erfgoedsucces waar VlaS aan heeft bijgedragen. VlaS maakt immers deel uit van het Sportimonium-programma voor het koesteren van ludodiversiteit, voor de bescherming van traditionele sporten in Vlaanderen. VlaS werkte mee aan de aanvraag tot erkenning door Unesco door het Sportimonium-dossier schriftelijk steun toe te zeggen maar ook door onze dynamische werking ter ondersteuning van de actieve beoefening van traditionele sporten in clubverband.

Ook minister Schauvliege feliciteert Sportimonium. De Vlaamse Gemeenschap en het Sportimonium engageren zich om de kennis en ervaring met dit Vlaams ludodiversiteitsproject ver over de landsgrenzen te verspreiden.