VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Actieve volkssportbeoefening is een vorm van immaterieel erfgoed

De volkssportverenigingen van VlaS zijn behoeders van het immaterieel erfgoed dat bestaat uit hun unieke sporttak en de manier waarop ze deze beoefenen en er hun clubwerking rond inrichten. Dus zijn onze volkssportclubbestuurders echte bewakers van Vlaams immaterieel erfgoed. Maar de werking van die clubs en bonden laat ook heel wat materiële sporen na. Enkele voorbeelden:

  • foto’s
  • posters
  • medailles - bekers
  • sportmateriaal
  • kasboek
  • tijdschrift
  • sportkledij, -uniform
  • oorkondes, breuken

Volkssportbestuurders: verwaarloos jullie materieel sporterfgoed niet!

Een beperkt budget of een druk wedstrijdschema hoeven geen reden te zijn om sporterfgoed in de kast te houden. Eén object of een verhaal kan reeds een grote impact hebben. Zo kan je tonen hoe waardevol je verenigingserfgoed is en interesse wekken voor je verenging. Klein beginnen is in veel gevallen sowieso de beste keuze. De meeste sportverenigingen bezitten namelijk nog geen georganiseerd archief. Vrijwilligers vinden om materiaal te verzamelen kost wat moeite maar de anekdotes en vergeten schatten die weer boven water komen zijn die moeite zeker waard.

Waarom start je met jouw club geen erfgoedproject? Er bevinden zich zeker ook bij jouw club nog schatten op zolder, bij leden of oud-leden. Sportimonium vzw (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is de instantie bij uitstek die jullie kan helpen bij het uitwerken van een fototentoonstelling of een publicatie over je de geschiedenis van je volkssport, bijvoorbeeld naar aanleiding van een jubileum. Een goed voorbeeld van materieel erfgoedwerking is de Expo Krulbol van de BKB. Hierbij hun recentste oproep.

erfgoeddagkrulbol2017

project 'Ludodiversiteit 'wint erfgoedprijs

Brussel, vrijdag 19 oktober 2012. Het Sportimonium heeft voor haar programma Ludodiversiteit - waarvoor ze eerder al door Unesco erkend werd als voorbeeldpraktijk met complimenten van de internationale jury - de Vlaamse prijs voor Cultureel Erfgoed ontvangen uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

De uitreiking vond plaats tijdens Het Groot Onderhoud, het jaarlijkse evenement voor de erfgoedsector van steunpunt FARO in Brussel. Roland Renson, Chris Schwartz en Erik De Vroede werden er geïnterviewd (foto VlaS) over het meer dan dertig jaar omvattende traject dat ze samen aflegden met betrekking tot volkssporten en sport- en spelerfgoed.

Net zoals bij de erkenning door Unesco slaat deze Vlaamse prijs voor Cultureel Erfgoed ook op de werking van VlaS, die vanuit het project van Sportimonium - voorheen Vlaamse Volkssport Centrale vzw is ontstaan. Roland Renson en Erik De Vroede zijn mede-oprichter van VlaS (toen VOSCO - Volkssportconfederatie) en Erik De Vroede fungeerde niet minder dan 17 jaar als voorzitter.

Lees meer: project 'Ludodiversiteit 'wint erfgoedprijs

Unesco feliciteert Sportimonium – dus ook een beetje VlaS

Diversiteit aan traditionele sporten en spelen worden beschouwd als een rijkdom

Unesco maakt momenteel een overzicht van projecten die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor het omgaan met immaterieel erfgoed. In de vergadering in Bali (Indonesië) op vrijdag 25 november 2011 riep UNESCO het door Sportimonium ingediende dossier over het bewaren, beschermen en promoten van volkssporten uit tot wereldwijde voorbeeldpraktijk. Als enige van zes dossiers die geselecteerd werden kreeg het ook felicitaties van de adviescommissie en van UNESCO zelf. Hiermee werd het levenswerk van professor dr. Roland Renson, Erik De Vroede en andere collega’s uit Vlaanderen met de hoogst denkbare erkenning en eer voor erfgoedzorg in de wereld bekroond.

Lees meer: Unesco feliciteert Sportimonium – dus ook een beetje VlaS

Krulbol is erkend als Vlaams cultureel erfgoed

De Belgische Krulbolbond vzw ontving op maandag 14 juni 2010 goed nieuws van Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege. Krulbol wordt als element van immaterieel cultureel erfgoed  opgenomen in de ‘Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen’. Het is de eerste keer dat dit met een volkssport gebeurt.

Lees meer: Krulbol is erkend als Vlaams cultureel erfgoed