VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Ga live met jouw volksportwedstrijd

|

Brugge, 23 februari 2017. De technologie staat niet stil en sinds vorig jaar kun je live gaan via je Facebookprofiel. Zoals de term zegt maak je rechtstreeks verbinding met je vrienden of volgers op Facebook a.d.h.v. een video. Indien je de Facebookpagina van je club beheert, kun je bijgevolg dus ook live gaan met je club. VlaS waagde zich op die manier al eens aan het livestreamen tijdens West-Vlaanderen Vlamt 2016 en de opleidingsdag Festivalwip recent in februari 2017. Wij spraken over dit onderwerp met touwtrekker Jan Lenaerts (49, Merksplas) penningmeester van Berketrekkers Merksplas en secretaris van de Belgische Touwtrekbond.

FB live pagina 1 FB live pagina 2

 TREND: Hoe pakken jullie dit aan om met de Berktrekkers live te gaan?
JL: In het buitenland ga ik enkel live als er wifi aanwezig is. Dit was laatst het geval op ‘Lagerweij’s International Indoor Tournament’ in Nederland. In België kan ik dit gerust met mijn mobiel datapakket. Ik hou mijn smartphone in de hand maar je kan die ook op een statief plaatsen. Bij gebrek aan statief kleefde ik ook al eens mijn smartphone vast aan een stoel. Je kan ook live gaan vanaf je PC of laptop met de app van Facebook.

TREND: Komt er feedback wanneer je live gaat op evenementen?
JL: Nadien komt vaak de feedback. Tijdens het live gaan zijn het aantal kijkers beperkt. Nadien wordt de video, die op Facebook blijft staan, veel gedeeld. Vooral door de personen die in beeld zijn.

TREND: Wie bereik je met het live gaan?
JL: De meeste kijkers komen bij ons uit de touwtrekkerswereld. Het is ook van belang dat je een uitgebreide vriendenkring of aantal volgers hebt op Facebook waardoor je kijkersaantal sowieso hoger gaat liggen. Bij mij is dit het geval.

TREND: Wat zijn de nadelen en de voordelen van ‘live gaan’ op Facebook?
JL: Nadelen van live gaan
1. Live gaan vanuit een pagina zit wat weggestopt.
2. Tijdens een tornooi haken kijkers soms af wegens te langdradig.
3. De persoon die live gaat moet vrij zijn van andere taken.
4. Wanneer je smartphone, laptop of pc vast staat terwijl je live gaat, kan het zijn dat er mensen voor je beeld komen staan.
5. Iemand met een niet zo vaste hand kan voor schokkerige beelden zorgen maar dit kan verholpen worden met een statief.
Voordelen van live gaan
1. Voor een finale is dit leuk. Op voorhand plaats je best een aankondiging dat je binnenkort live gaat. Op die manier zijn je kijkers op de hoogte.
2. Terwijl je filmt kan je inspreken wat er gebeurt, waar je bent,...
3. De video wordt nadien veel gedeeld.
4. Interactie met je volgers.
5. Moderne insteek.
6. Eenieder in het bezit van een smartphone met internetverbinding kan live gaan. Vanuit een pagina moet je hiervoor wel de rechten van beheerder hebben.