VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

16de Europese Spelen

Evergem-Doornzele, 6 augustus 2019

Rond half augustus gaan naar jaarlijkse gewoonte de Europese Spelen door te Evergem. Deze organisatie van de Belgische Krulbolbond vindt z’n oorsprong terug in 1988. Toen werd voor het eerst het Krulbol Kampioenschap van België – maats loten georganiseerd aan de Doornzele Dries. Van een eendagsevenement groeide dit door de jaren heen uit tot een meerdaagse organisatie. Naast krulbol komen ook boogschieten liggende wip en andere traditionele sporten aan bod. Verder zijn er tal van randactiviteiten zoals de rommelmarkt en de diverse optredens. Sinds 2003, en onder invloed van VlaS, gaat de organisatie door onder de naam Europese Spelen. Dit door de toevoeging van enkele buitenlandse teams waardoor en heuse interlands gespeeld worden.

Het startschot wordt dit jaar gegeven op donderdag 15 augustus met de Vlaamse kampioenschappen: Kampioenschap van Vlaanderen Krulbol voor heren en dames apart, Oost-Vlaams Jeugdkampioenschap krulbol en wedstrijd boogschieten liggende wip. Vrijdag 16 augustus is de dag van de recreant met een grote krulbolwedstrijd waarbij iedereen vier matchen kan bestwisten.  Ook voor de jeugd wordt deze formule toegepast.
Zaterdag is de 'Dag van de Kampioenschappen' met op het programma o.a. de Grote Prijs Boogschieten Liggende Wip en het Kampioenschap van België Krulbol. 

Doornzele jeugd in actie kl

foto: "Jeugdbolders aan het werk tijdens het Open JeugdKampioenschap van Oost-Vlaanderen 2018."

 

Op zondag18 augustus hebben we de eigenlijke Europese Spelen. Zo nemen in het krulbol teams uit Vlaanderen en Nederland het tegen elkaar op. Ook in het gaaibollen staat de derby der Lage Landen op het programma. Daarnaast zijn er nog de Oost-Vlaamse kampioenschappen gaaibol en boogschieten liggende wip.
Tenslotte kunnen bezoekers en recreanten zich uitleven in een vijfkamp met festivalwip, katapult, krulbol, gaaibol en struifvogel. Tegelijk zijn er nog tal van kennismakingswedstrijden en initiaties in diverse traditionele sporten. Je kan er ook een bezoek brengen aan de Expo Krulbol in de mooi gerestaureerde Molen op de Doornzele Dries.

Info en programmatie over de Europese Spelen 2019 vind je terug op de website van de Belgische Krulbolbond www.krulbol.be.

 krulbol meten kl

 

Foto: “Tijdens het Kampioenschap van Vlaanderen Krulbol maats mee twee tegen twee met elk twee bollen, wordt de afstand tussen de bollen en de staak nauwgezet gemeten."

 

Logo Belgische Krulbolbond

foto: “Het logo van de Belgische Krulbolbond.”