Vlaamse katapultbond groeit.

Roeselare

Terwijl sommige - bij VlaS aangesloten - bonden mondjesmaat clubs zien stoppen, zien ze bij de Vlaamse katapultbond hun clubaantal stilletjes groeien. Onlangs is terug een nieuwe club opgestart waardoor het aantal actieve katapultclubs nu op zes staat.

GPTR is de jongste telg!

Vanaf nu telt de provincie West-Vlaanderen twee katapultclubs. De nieuwe club zetelt in Roeselare onder de naam: Gamekeeper Proshot Team Roeselare (GPTR). Deze club is ontstaan uit enkele leden die al jaren lid waren bij de Katapult Bekegem. Lange tijd de enige club in West-Vlaanderen. Voor deze leden was het veelal een eindje rijden om te gaan trainen. Door de oprichting van deze nieuwe club willen ze de stap voor geïnteresseerde nieuwe leden uit het zuiden van de provincie kleiner maken. Een andere redenen is dat deze nieuwe club geregeld in het buitenland, dan vooral Engeland, wil gaan schieten. Maar in het buitenland schieten ze vooral met ‘stalen of loden billekes’ in plaats van met glazen knikkers. Binnen de Vlaamse katapultbond schiet men met houten katapults en glazen knikkers. De meeste clubs trainen dan ook met deze en laten geen andere materialen toe in de club. Dit wil niet zeggen dat er enkel met billeks getraind wordt. Deze club doet zeker mee in het circuit van de Superprestiges en dus gaan de leden trainen volgens de reglementen van de Vlaamse katapultbond.
GPTR wil ook de aandacht leggen op jeugd. Ze beschikken over uren om de jeugd te laten trainen. Die moeten enkel nog de weg naar het lokaal vinden. Maar zoals met iedere nieuwe club moet dit groeien.
Op zondag 6 mei was er de officiële opening met tal van genodigden. Vooral leden van de andere clubs waren benieuwd naar de accommodatie van deze nieuwe club. Voor hen is dit een nieuwe extra verplaatsing in het competitieseizoen. Iedere club organiseert elk drie ontmoetingen binnen de Superprestige. Maar ook de burgemeester en schepen van sport waren aanwezig op de opening. Die waren alvast enthousiast met de komst van een katapultclub. Het is een sport die niet alledaags is en die wil de stad Roeselare graag ondersteunen. Ze wensten de club dan ook veel succes met de uitbouw.
Voorzitter, Koen Plysier (38, Hooglede) en secretaris, Patrick Dejonckheere zetten de deuren van hun club open iedere woensdag- en zaterdagavond. Jeugd kan vanaf 17u30 tot 19u trainen, de volwassenen kunnen vanaf 19u tot 21u30 trainen. Wens je meer info dan kun je steeds een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

katapult patkoen

foto: “Secretaris Patrick en voorzitter Koen, de drijvende krachten achter GPTR.”

 

Voor een nieuwe club is het niet altijd evident om een onderkomen te vinden en om die volledig naar eigen wens in te richten. De katapult Bekegem is bijvoorbeeld een club die alles in eigen beheer heeft. Maar de meeste clubs hebben die luxe niet en moeten inventief zijn. En dat lukt hen ook wel. GPTR heeft de mogelijkheid gekregen om zijn intrek te nemen in een volledig nieuw gebouw in samenwerking met stad Roeselare. Ze hebben een mooie grote ruimte ter beschikking, maar voor de inrichting moesten ze zelf zorgen. Er is bijvoorbeeld geen bar aanwezig. Dit hebben ze heel handig opgelost door een soort inbouw bar te maken. Alles is aanwezig en na afloop zit alles mooi achter slot.

katapult bar klein

foto: “Knap staaltje van vindingrijkheid, de “inbouw” bar. ”

Ook het systeem voor hun katapultkooi moest makkelijk en snel opbergbaar zijn, aangezien de ruimte ook voor andere zaken gebruikt wordt. Een systeem met stalen kabels waaraan de netten bevestigd zijn, bracht de oplossing. Snel en éénvoudig op te bergen.

katapult kooi klein

foto: “De netten kunnen vrij snel opgeborgen worden in een kast, hierdoor staat deze voor niemand in de weg als er geen training of wedstrijd is.”

Een andere vernieuwd systeem is het automatisch terugzetten van de doelen. In de andere clubs worden deze steeds door middel van een touw rechtgezet, wat ook niet altijd direct lukt. GTPR heeft een volledig elektronisch systeem uitgewerkt waarbij de doelen terug gezet worden. Handig, modern en ze staan altijd direct recht.

Dergelijke moderne zaken geven het beeld van de traditionele sporten een andere dimensie. Dit kan bij potentiële leden wel aanslaan. We leven in een maatschappij waar alles eenvoudiger en sneller gemaakt wordt. Waarom zou dit dus niet bij onze traditionele sporten kunnen?

(CV)

katapult doelen klein

foto: “De netten kunnen vrij snel opgeborgen worden in kast, hierdoor staat deze voor niemand in de weg als er geen training of wedstrijd is. ”