VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Touwtrekken, Beker der Lage Landen, Indoortornooi met extra’s

|

Merksplas, maandag 5 maart 2018

Jaarlijks houden de Berketrekkers uit Merksplas een indoortornooi touwtrekken. Dit tornooi is ondertussen gekend onder de naam “Beker der Lage Landen”. Is dit dan de officiële interland tussen België en Nederland voor de fel begeerde titel van beste touwtrekkers der Lage Landen? Nee! De naam “Beker der Lage Landen” werd gekozen omdat deze als beste de lading dekt. Op dit tornooi strijden immers zowel Belgische als Nederlandse teams om de oppergaai. Tevens ligt Merksplas als grensdorp centraal tussen België en Nederland, de ideale locatie voor dit treffen.

Zo’n vijf jaar terug vond de eerste organisatie van dit indoortornooi plaats. Na meer dan elf jaar zonder dergelijk tornooi in de regio Antwerpen – Zuid-Nederland vonden de Berketrekkers het hoog tijd om hier iets aan te doen. Aanvankelijk was de organisatie een samenwerking waarbij verschillende disciplines van het touwtrekken aan bod kwamen. De Berketrekkers stonden in voor de organisatie van het indoortornooi. De volgende jaren haakten enkele partners af, kwamen nieuwe partners bij en verdwenen die partners terug. De Berketrekkers bleven als enige constante bij de organisatie betrokken. Het leek geen succesgeschiedenis te gaan worden maar de Berketrekkers zetten door en zoals wel vaker werden die inspanningen beloond.

touw Beker der Lage Landen

“Uitnodiging eerste indoortornooi de Berketrekkers.” 

 Met deelnemers van het Pajottenland tot Noord-Nederland en van West-Vlaanderen tot Gelderland is de Beker der Lage Landen al lang geen lokaal tornooi meer. Zeker voor Belgische teams is dit de gelegenheid om zich te meten met de Nederlandse topteams. Voor de Nederlanders staat de Beker der Lage Landen gekend om z’n zuiderse gezelligheid. De Berketrekkers proberen ook steeds om teams van buiten het gekende circuit, zoals uit de Highland Clans, aan te trekken. Dit, gekoppeld aan een initiatie voor kinderen en de aanwezigheid van een krachtmeter, zorgt ervoor dat de Beker der Lage Landen een populair evenement is onder de touwtrekkers. Als kers op de taart krijgt elk team een persoonlijke compilatievideo als aandenken.

Winnaars van de laatste editie van de Beker der Lage landen waren de Groene Oase uit het Maasland (Zuid-Nederland). Eerste Belgische ploeg werden de Groene Kring Oost uit Roosdaal (Vlaams-Brabant). De Berketrekkers zelf werden zesde in het totaalklassement en tweede Belgische ploeg.

(PL op basis van info via Jan Lenaerts)