VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Philippe Geubels gaat bollen / Taboe kiest verkeerde tra

|

Brugge, 26 februari 2018

Taboe is het nieuwste programma van stand-upcomedian Philippe Geubels waarin hij wil lachen met mensen waar je eigenlijk niet mag om lachen. Hij gaat op zoek naar (straffe) levensverhalen van mensen die ‘anders’ zijn. Elke week ontvangt Philippe in zijn vakantiehuis te Westouter een andere groep waarmee hij een apart thema aansnijdt. Weinig thema’s die zo actueel aanvoelen als dat rond mensen met een andere huidskleur. En hoewel iedereen weet dat racisme niet kan, doen racistische grappen het aan de toog nog steeds erg goed. In deze aflevering speelde onverwachts ook een traditionele sport een rol…

Op 5 februari van dit jaar (afl. 3), kwam dit onderwerp van personen met een andere huidskleur aan bod. Vijf mannen van vreemde origine (Fatih, Ilias, San-Ho, Ali en Willy) lieten zich verleiden tot een openhartig en ontwapenend gesprek dat tegelijk de nodige humor bevatte.

cover front

"Philippe Geubels aan zet op de trabol." 

 Trabol

Oprecht en eerlijk werd er in het vakantiehuis gesproken over wat leeft bij deze groep mensen, hoe ze naar bepaalde dingen kijken, wat hun verwondert in onze leefwereld, wat de grootste clichés zijn over hen, wat hun mening over racisme is enzovoort. Opvallend was dat men ditmaal een andere locatie opzocht voor de middagactiviteit door de plaatselijke boltra in Dikkebus (Ieper) te bezoeken. Daar werd dan gebold met de vijf gasten plus enkele enthousiaste buurtbewoners.

Wat ons vooral opviel was de staat van de trabolaccommodatie. Deze baan verkeert namelijk in een twijfelachtige en verloederde conditie en het is dus maar zeer de vraag of deze scène goed gedaan heeft aan het imago van de Vlaamse trabolsport.

We betreuren dit maar anderzijds zijn we natuurlijk wel trots dat dit op de Vlaamse televisie is uitgezonden. Zo komt een volkssport als trabol eens in de aandacht.

Ook speciale dank om de twee vrouwen van café America, vooral dan eigenares Alice Gowy (92), in de kijker te zetten samen met hun kritisch oordeel op de geleverde trabolprestaties.

Aan de programmamakers: meer van dat graag, maar ga toch zeker eens op bezoek in de vernieuwde boltra in Roeselare (Rodenbachbolders) of de dubbele bolletra te Eernegem - Ichtegem (Boldersclub De Krabbers).

Voor het overige is het programma zeker een aanrader voor zowel jong als oud. Deze en alle andere afleveringen zijn gratis te herbekijken op de site www.vrt.be/vrtnu/a-z/taboe/.

(NDC)