VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Orde van Verdienste PC Limburg

|

Volgende kandidaten werden door hun clubs naar voren geschoven en door de Raad van Verdienste genomineerd. Op 1 december wordt de laureaat bekend gemaakt in Bokrijk.

- Gerard Boonen, 82 jaar, redder katapultschieten
- Jan Gielen, 77 jaar, curve bowlsliefhebber
- Aloïs Op 't Roodt, 71 jaar, actieve promotor
- Hubert Roosen, 60 jaar, ten dienste van de gemeenschap
- Jean Theunissen, 63 jaar, bedrijvig bestuurslid

Meer informatie en foto's van de genomineerden vind je hier onder.

 

gerard_boonenToen in 1994 katapultclub Sint-Martinus Meeuwen uit elkaar viel, omdat het café waar de leden hun thuisbasis hadden, werd gesloten en enkele clubleden in onenigheid kwamen, bleef Gerard vechten voor zijn sport. Hij besloot om bij hem thuis zijn leegstaande groentewinkel om te bouwen tot een schutterslokaal. Hij stond er een tijdje alleen voor, maar bleef lid van de Katapultbond. Zijn geduld leverde op. Toen Rudy Kelchtermans er bij kwam, werd de club nieuw leven ingeblazen. Gerard trok niet enkel volwassenen aan, maar leerde ook de jeugd veilig met de katapult omgaan. De club heeft ondertussen 26 leden. Gerard ontvangt regelmatig groepen en organiseert katapultevenementen voor gepensioneerden of scholieren. Met de mobiele schietstand is hij ook op demonstraties buitenshuis aanwezig.

 

foto_nr_6--Jan werd in 1988 lid van curve bowlsclub De Gems Diepenbeek. In het zelfde jaar werd hij voorzitter en nu, 18 jaar later, is hij dat nog steeds. Hij is ook voorzitter van het overkoepelend orgaan Limburgs Treffen. Van 1989 tot 2006 was hij bovendien ook secretaris van de Vlaamse Curve Bowls Federatie. Hij is niet enkel als bestuurslid een bezige bij, maar behaalde ook meerdere titels op onder andere Belgische Kampioenschappen; zo werd hij geklasseerd voor enkele Wereldkampioenschappen, waar hij ook verschillende prijzen binnenhaalde. Van november tot april houdt hij bovendien curve bowlsmiddagen, om de winterdagen aangenamer te maken.

 

 

alos_op_t_roodtAloïs is al sinds de jaren 80 een actieve promotor van de beugelsport. Hij zorgde in 1983 bij zijn eigen huis voor de oprichting van beugelbaan en -club Geisteren. Hij was ook voorstander van aansluiting bij de Nederlandse Beugel Bond in 1985. Daarnaast gaat hij zelf met een mobiele baan op pad om de beugelsport in de aandacht te brengen, in binnen- en buitenland. Hij promoot het beugelen op Doe Aan Sport Beurzen, op de UZ - Sport- en Speldag, tijdens de seniorensportdagen en in het openluchtmuseum van Bokrijk. Hij verzorgt er initiaties en demonstraties  en ontvangt ook nog eens vele groepen op zijn eigen beugelbaan. Vele streekgenoten kwamen dankzij Aloïs in aanraking met deze traditionele sport.

 

hubert--Na een zwaar verkeersongeval is Hubert zich gaan inzetten voor de gemeenschap. In de jaren 70 verzorgde hij op zondag gezellige namiddagen met spelen en muziek voor de jeugd. Sindsdien ging hij zich geleidelijk aan meer toeleggen op het organiseren van wandelingen en andere activiteiten. Met de komst van club het Zèèlke in 1993 hield hij zich steeds vaker bezig met volkssporten. In het Zèèlke is er een Kegelclub (manchetbaankegelen) en petanqueclub bijgekomen. Hubert organiseert verschillende petanque- en kegeltornooien. Naast zijn werk bij de volkssporten zet hij zich ook in voor organisaties als G-Sport (sport voor gehandicapten) en De Regenboog Genk, een vrijetijdscentrum voor mensen met een handicap. Hij doet ook vrijwilligerswerk bij de gemeentelijke sportdienst en sportraad.

 

jeanJean Theunissen  zet zich al jarenlang in voor de Limburgse Schuttersgilden. Hij is al meerdere jaren ondervoorzitter van Sint-Kristoffel Munsterbilzen en secretaris van het Verbond van Zand- en Leemstreek en het Provinciaal Verbond. Hij is ook bestuurslid van de sportraad van de stad Bilzen, van VlaS en van de Historische Schuttersgilden. Bij het 50-jarig bestaan van het Provinciaal Verbond organiseerde hij een waar feest en gaf hij een lijvig boek uit met de uitslagen en historiek van alle clubs. In 2006 bestond het Verbond Zand- en Leemstreek 50 jaar en weeral stond Jean er voor in dat dit gevierd werd. Ook organiseerde hij in 2006 voor de tweede keer, in samenwerking met VlaS, de volkssportentweedaagse Limburg Mikt. Hij is tevens de man achter de Kristoffelloop, waarmee ze mensen aanzetten tot sporten en het klepschieten promoten. Verder helpt hij mee met het opmaken van de kalenders voor zowel het Provinciaal Verbond als het Verbond Zand en Leemstreek. Hij organiseert ook een jaarlijkse prijsuitreiking voor het Klepschietverbond Zand- en Leemstreek.

 

 

logo_limburg.jpg