VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Hoogdag voor het klepschieten

Op Pinkstermaandag 12 mei 2008 te Munsterbilzen stond de klepschuttersgilde Sint-Kristoffel in voor de organisatie van deze belangrijkste provinciale wedstrijd met meer dan 500 schutters. 81 mannen en 55 vrouwen streden voor de individuele titels ‘kampioen’ en ‘kampioene’.
De dames, allen met veel pit, zorgden voor een spannende wedstrijd. Na zeven ronden en een kunstgreep van de wedstrijdleider kon Marijke Smeets voor de derde keer op rij de titel ‘kampioene’ op haar palmares schrijven (lees hieronder verder).
De 81 heren hadden bij het vallen van de duisternis nog geen winnaar. Twee schoonbroers – Jean Marie Sillen en Luc Withofs – bleven na 57 schot nog steeds foutloos. Komende zondag 18 mei om 09.00 uur zetten zij de kamp verder.  Jean Marie Sillen van Sint Joris Munsterbilzen bleef er als enige 63 schietbeurten foutloos.
De ploegenwedstrijd werd gewonnen door Sint-Rochus Genebos, voor Sint-Trudo Linkhout, beiden uit het verbond Lummen. Bij het figuurschieten met het luchtdrukgeweer voor de jeugd deden 41 verschillende jeugdschutters mee. 
kampioene082

 

Een gelukkige Marijke met de Kampioene titel op zak.

Straffe madammen zorgen voor spannende wedstrijd 

Na twee schietronden op de klep met diameter 25 millimeter en 20 millimeter was slechts iets meer dan de helft van de schutsters uitgeschakeld. Ook in de derde ronde, ondanks dat de diameter van de klep verkleind werd naar 16 millimeter, werden maar 10 schutsters geëlimineerd.  Na een schietbeurt op de klep van 12 millimeter bleven nog vijf kandidaten over – alle uit het Verbond Zand en Leemstreek, waaronder twee dames van de organiserende gilde – .  Ook na een vijfde, zesde en zevende ronde op de kleinste klep (10 millimeter diameter) bleven nog altijd drie dames in de running:  Marijke Smeets (36) van Sint-Kristoffel Munsterbilzen, Marleen Cleuren (44) van Sint-Amandus Spouwen en Josiane Janssen (51) van Sint Rochus Zutendaal. 
Toen besliste wedstrijdleider Georges Gyselaers tot een kunstgreep: in één schietbeurt moesten de dames beurtelings op de kleppen van 12 en van 10 millimeter schieten.  Dit met het oog op een snellere ontknoping. Nadat de jongste van het drietal, als eerste aan beurt, deze opdracht tóch foutloos had uitgevoerd, miste Marleen haar eerste twee schoten.  Toen ook Josiane met haar eerste schot de klep niet raakte, wisten Marijke Smeets en haar achterban dat de titel ‘Kampioene 2008’ binnen was.  Dit dankzij een serie van 27 opeenvolgende schoten zonder misser.
Marijke Smeets, lid van een grote een schuttersfamilie, won deze titel eerder reeds in 1990 en in 2004. 

kampioene083

 

 

 

 

 

 v.l.n.r.: Marleen Cleuren, Josiane Janssen, Marijke Smeets

 

 

 

 

 

logo_limburg.jpg