VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Orde van Verdienste Oost: wie wordt laureaat?

Volgende kandidaten werden door hun clubs naar voren geschoven en door de Raad van Verdienste genomineerd. Op 23 november wordt de laureaat bekend gemaakt in Gent.

- Armand Claeys: wipschutter in hart en ziel
- Erfgoedcel Meetjesland: krulbol als cultuur
- Europese Spelen: internationale uitstraling
- Willy Timmermans: altijd hulpvaardig
- Raf Van de Velde: veelzijdig bestuurslid


Meer informatie en foto's van de genomineerden vind je hier onder.

armand

 

Als zoon en kleinzoon van schutters werd Armand op jonge leeftijd ook staande wipschutter. Hij bleef gepassioneerd voor deze sport en werd schatbewaarder van het Meetjeslands Verbond. Daarnaast was hij zowel secretaris als voorzitter van Lembeke Sint-Sebastiaan, secretaris-verslaggever van de KNBBW (sinds 1986) en lid van de redactiecommissie van VlaS. Hij stond gekend als een correct, gemoedelijk en eenvoudig man met inzicht voor zaken. Voor de KNBBW legde hij een archief aan dat hij zorgvuldig bijhield. Hij herwerkte de statuten en het intern reglement en herschreef die in modernere taal. Armand overleed begin 2007 en liet een lege plaats na bij de KNBBW.

 

erfgoed1De Erfgoedcel Meetjesland startte  in 2006 met ‘Expo Krulbol', en verzamelde hiervoor heel wat krulbolmateriaal: bollen, bekers, oude foto's.... en werden bolders geïnterviewd. Alle info werd door Tapis Plein gebundeld in een leuke tentoonstelling die de regio rondreisde. Binnenkort start een tournee door Vlaanderen (o.m. Sportimonium in Hofstade) en Zeeuws-Vlaanderen. Het project leidde ook tot een publicatie waarin heden en verleden van de sport aan bod komen, en waarin het specifieke taalgebruik bij  krulbol, het zogenaamde bolderslatijn, extra aandacht krijgt. Tot slot is er een educatieve koffer ontwikkeld voor scholen (12-14 jarigen) en de Gezinsbond. Het project verkreeg de steun van Toerisme Oost-Vlaanderen, Sportimonium, VlaS, CC Evergem en de Belgische Krulbolbond. ‘Expo Krulbol' droeg ertoe bij dat de inwoners van het Meetjesland de traditionele sport krulbol als deel van hun cultuur ervaren.

volkssporten_213Oorspronkelijk vond in augustus het krulbolkampioenschap van België plaats in Doornzele. Onder leiding van Patrick Huyghe werd het een krulboldriedaagse, met toevoeging van het Kampioenschap van Vlaanderen en de Grote Prijs B.K.B. De Doornzele Dries in Evergem leek als locatie ideaal om een groter evenement van te maken en via Mario Boussaer kwamen ook de liggende wipschutters er bij. Gaandeweg namen ook de gaaibolders, staande wipschutters, katapultschutters en vele andere volkssporters deel. In 2003 werd samen met VlaS de Algemene Vergadering van de Europese Koepelorganisatie voor Traditionele Sporten (ETSGA) georganiseerd. Samen met het invoeren van Interlands, kennismakingswedstrijden, een vijfkamp en allerlei randanimatie voor de bezoekers ontstonden toen de Europese Spelen. Deze Spelen wekten de interesse van zenders als VTM, VRT en AVS. In 2006 werd de driedaagse en vierdaagse en vond ook de proefstand voor de ‘Expo Krulbol' een plaatsje op Doornzele Dries.

 willy_timmermans

Willy schiet al jarenlang op de staande wip. Hij begon bij de Eendracht in Zwijnaarde, waar hij ook schatbewaarder was. Toen de wip omver waaide en het gebied verkaveld werd, werd Willy lid van Eeklo de Lieve en later ook van St-Andries Brugge. Hij biedt altijd een helpende hand, ook als dat betekent dat hij zelf niet kan schieten. De clubs kunnen steeds op hem rekenen. Ook in het herstellen van materiaal is hij goed; zijn clubs zijn tevreden met een handige Harry als Willy voor las- en smeedwerk en het herstellen van wippen. Willy is een plaaggeest met een hart van goud.

 

 

raf_vandeveldeDe naam Raf Van de Velde is voor vele gaaibolders een begrip. Raf zit in het bestuur van het Maldegems Gaaiboldersverbond en is lid van het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen van VlaS. Hij organiseert al jaren het Kampioenschap van België gaaibol. Hij heeft al meerdere acties ondernomen om het gaaibol ook bij de jeugd bekend te maken. Hij is voorzitter van de Wielercel, een onderdeel van de Sportraad Maldegem. Voor zijn vele inspanningen voor het wielrennen, voetbal en gaaibol kreeg hij dit najaar van de gemeente Maldegem de trofee voor de sportverdienste.

 

 

 

Met de steun van:oost-vlaanderen