VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Orde van Verdienste West: Wie wordt laureaat?

|

Volgende kandidaten werden door hun clubs naar voren geschoven en door de Raad van Verdienste genomineerd. Op zaterdag 8 december wordt de laureaat bekend gemaakt in Bredene.

- Liggende wipcriterium: wedstrijd met mediapartner
- Bolletra Kortemark: troef nieuwe accommodatie uitgespeeld
- Daniël Vandewalle: alles voor de katapultsport

 

Met de steun van: logo_prov_w-vl

 

krant_van_west-vlaanderenIn 2005 namen enkele liggende wipschutters het initiatief tot een nieuw regelmatigheidscriterium. Ze vonden bijval bij Pedro Quinten van de Krant van West-Vlaanderen en Archery Dynamics. Die sponsors zorgen voor een mooie prijzenpot. Het ‘Criterium Krant van West-Vlaanderen liggende wip' is bedoeld voor alle schutters die in West-Vlaanderen wonen en aangesloten zijn bij een plaatselijke vereniging. Er zijn vier categorieën; heren, heren 55+, dames en jeugd. Het aantal schietingen is opgevoerd van 12 tot 15 en het criterium telt nu als een van de belangrijkste competities in West-Vlaanderen. In 2008 is het criterium opnieuw over 15 schietingen verspreid. Uitslag en klassement verschijnen in de Krant van West-Vlaanderen. Deze redactionele aandacht en publicitaire ondersteuning vormen een factor van belang bij de promotie van het handboogschieten op de liggende wip.

krekeboldersHet trabolspel is in West-Vlaanderen populair. In de deelgemeente Zarren was nood aan een nieuwe tra. Op dat moment was er in Zarren geen locatie vrij, maar de gemeente zag de mogelijkheid om bij de vernieuwing van de sporthal in Kortemark een tra aan te leggen. In de jaren 70 was daar al een buitentra aan de sporthal gelegen. De Krekebolders Kortemark kenden in april 2006 met een twintigtal leden een vliegend start. Dankzij het goeie bestuur onder leiding van voorzitter Norbert Racon en secretaris Roland Kuylle en de goeie samenwerking tussen de gemeente en de vrijwilligers, telt de club nu reeds zo'n 90 leden, waarvan 30 jongeren.

 

danil_2Ongeveer 20 jaar geleden leerde Daniël het katapultschieten kennen. De microbe liet hem niet meer los. Hij richtte met drie metgezellen een club op in Zerkegem; de Katapult. Daniël is lid van de Raad van Bestuur VlaS en voorzitter van PC West VlaS. Sindsdien is Daniël een haantje de voorste bij de promotie van het katapultschieten; niet alleen in Vlaanderen, maar ook in het buitenland. Hij zette zich dan ook volledig in bij de organisatie van het 2de Internationaal Katapulttornooi. Meer dan 100 katapultschutters uit zeven landen kwamen naar Zerkegem om het tegen elkaar op te nemen. Hij realiseerde bovendien met zijn club een prachtige katapultkooi om op locatie de sport te gaan promoten. Deze kooi is tevens geschikt voor wedstrijden. Tijdens een Doe-Aan-Sport-beurs in Kortrijk kreeg de Katapult Zerkegem een huldiging voor de creatiefste stand. Daniël heeft wel meer van die goeie ideeën, die hij altijd tot in de puntjes uitwerkt.