VlaS: Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Orde van Verdienste PC Antwerpen

|

Volgende kandidaten werden door hun clubs naar voren geschoven en door de Raad van Verdienste genomineerd. Op 17 november wordt de laureaat bekend gemaakt in Herentals.

- Marc De Schrijver, 85 jaar, PR-man voor Antwerpse Kruisbooggildes

- Staf Duchene, 70 jaar, Promotor Paapgooien

- Linda Van Gorp, 41 jaar, Supersportieve Touwtrekdame

Meer informatie en foto's van de genomineerden vind je hier onder.

 

gilde_112Marc De Schrijver zet zich al jaren in voor het gildenleven in zijn geboortestad Antwerpen; hij wou de oude schuttersgilden tot leven wekken onder een vernieuwde vorm. In 1953 richtte Marc de schuttersclub ‘De Zolderschutters' op, vrij snel zou daaruit de gilde ‘Zolderschutters van Sint-Joris' groeien. In de loop der jaren bleef hij ijveren om het statuut van gilde te bekomen, eerst voor de Zolderschutters van Sint-Joris, later voor ‘Den Gulden Rinck', en tenslotte voor ‘den Crans van Aloude Schuttersgilden van Antwerpen'. Als fervent voorstander van de Europese gedachte zocht Marc ook contact met schuttersgilden in onze buurlanden. Een eerste Europese ontmoeting in Antwerpen in 1971 vormde de basis voor de ‘Europese Gemeenschap van Schuttersgilden'. Bovendien richtte Marc De Schrijver ook een Europees Broederschap van de meeste verdienstelijke gildenbroeders op; de ‘Nobele Orde van de Papegay vzw'.

 

staf_duchene_met_microOp oudejaar 1978 richtte Staf Duchene een paapcomité op om het paapgooien nieuw  leven in te blazen. Met De Speelhoven (genoemd naar de straat) slaagde Staf in zijn opzet. Het paaptornooi ‘De Speelhoven' in Oostmalle is het grootste paaptornooi in de Kempen; voor de paapgooiers is dit hét tornooi van het jaar. De belangstelling stijgt nog steeds. Dankzij Staf gaat jaarlijks de volledige opbrengst van dit tornooi naar de vereniging Sport voor Gehandicapten, in het totaal al meer dan 100.000 euro. Hij zet zich echter niet enkel lokaal in; Staf stond ook aan de wieg van de overkoepelende paapvereniging VEKEMPAGO (Verenigde Kempische Paapgooiers), waarvan hij nog steeds voorzitter is. Hiermee hoopte hij alle tornooien in de Kempen op elkaar te kunnen afstemmen, het wedstrijdreglement te verfijnen,...  Zo vindt er wel wekelijks ergens een paaptornooi plaats.

 

photo15Linda Van Gorp is sinds 1993 actief bij het touwtrekken. Ze trekt bij TTV De Galliërs en bij de Zuid-Nederlandse club TTV Jagersrust en geeft training aan een nieuwe damesploeg, de Joliekes. Ze staat hen met raad en daad bij om zoveel mogelijk titels te behalen en bracht hen meteen naar een overwinning op het Belgisch kampioenschap in 2006. Zelf neemt ze sinds 1994 deel aan de Wereldkampioenschappen touwtrekken en slaagde ze er met de ‘Sleurgrieten' in twee wereldtitels binnen te halen. Ze is niet alleen zeer actief als touwtrekster, maar vervult ook de functie van penningmeester in het Provinciaal Comité Antwerpen van de Belgische Touwtrekbond afdeling Vlaanderen.

 

 

Met de steun van: logoantwerpen.gif