VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Orde van Verdienste Antwerpen; wie wordt laureaat?

Volgende kandidaten werden door hun clubs naar voren geschoven en door de Raad van Verdienste genomineerd. Op 16 november wordt de laureaat bekend gemaakt in Herentals.

- Belgische Touwtrekbond afdeling Vlaanderen: voorbeeldorganisatie internationaal tornooi
- Mariette Gerardts: levenslang kegelpromotor
- Marc Van Kemenade: vaste struifvogelwaarde


Meer informatie en foto's van de genomineerden vind je hier onder.

 

Met de steun van: logoantwerpen.gif

 

ovvantw_touwHet GENSB-tornooi touwtrekken wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door Duitsland, Engeland, Nederland, Zwitserland en België om jongeren (jongens en meisjes) van 12 tem 18 uit verschillende landen samen te brengen en kennis te laten maken met de touwtreksport op een aangename, competitieve maar toch vriendschappelijke manier. In 2007 nam de Belgische Touwtrekbond de hanschoen op. Het GENSB-tornooi vond plaats in het Antwerpse Retie. Er waren 580 deelnemers uit negen landen en het werd een uitzonderlijk goed georganiseerd evenement. De BTB kreeg dan ook felicitaties vanuit de hele wereld. De enthousiaste ploeg medewerkers zorgde er met dit evenement voor dat Vlaamse touwtrekkers en bestuursleden extra gemotiveerd voor hun sport aan de slag gaan.

 

ovvantw_marietteMariette Gerards wordt gezien als het ouderdomdsdeken van de kegelsport. Zelf was ze vele jaren lokaalhoudster; ze begon in een kelder in Schelle en hield later een lokaal open in Antwerpen. Ze was medestichtster van de eerste vrouwelijke kegelclub, de Rebellen. Ze was lange tijd bestuurslid evan de Vlaamse Kegelsportfederatie en volgde verscheidene cursussen voor haar functie als internationaal scheidsrechter. Als 84-jarige neemt Mariette nog steeds deel aan kegelwedstrijden. Ze was en blijft een geducht tegenstander. Ze heeft onnoemelijk veel nationale en internationele titels behaald. Mariette blijft de sport promoten, nog steeds beleeft ze plezier aan het begeleiden van beginnelingen. Haar hart gaat al meer dan 40 jaar uit naar de kegelaars. Haar begeesterende persoonlijkheid heeft vele kegelaars geïnspireerd.

 

 

ovvantw_marcVoorzitter zijn van de enige actieve struifvogelclub in Vlaanderen is voor Marc Van Kemenade geen gemakkelijke positie. Hij doet er dan ook alles aan om deze traditionele sport in Vlaanderen te promoten. Hij organiseert regelmatig promotieacties, waarvan hij bovendien de opbrengsten aan palliatieve zorgen schenkt. Dankzij Marc kan VlaS bij de meeste van haar evenementen rekenen dat de Koninklijke Struifvogelmaatschappij  "De Kroon" uit Lier aanwezig zal zijn. Daarnaast is hij druk bezig met jeugdwerking, hij ontwierp een speciaal jeugdspel. Hij is een vaste waarde in de struifvogelwereld, maar laat ruimte aan anderen. Hij ziet er nooit tegenop om nieuwe initiatieven aan te pakken.