VlaS - Vlaamse Traditionele Sporten vzw

Moeder en zoon winnen BK Pairs

 

Zondag 21 oktober 2018, Ertvelde – Voor de short mat bowlers was het vandaag terug een hoogdag. Ze konden strijden voor de Belgische titel Pairs in de sporthal van Ertvelde. Om tien uur werden de voorrondes gestart. Maar daarvoor was de lokale club al vroeg uit de veren in de weer, want alle matten moesten nog uitgerold worden. En dit zijn geen matjes die aan je voordeur liggen. Je hebt al snel enkele helpers nodig om zo’n mat uit te rollen of op te rollen. In de namiddag ging ik eens een kijkje nemen, want short mat bowls had ik nog nooit van dichtbij meegemaakt. Het was er een gezellige drukte, want de laatste wedstrijden van de voorronden werden dan afgewerkt. In totaal waren er 34 duo koppels ingeschreven en dit uit twaalf verschillende clubs. Lembeke was het sterkst vertegenwoordigd met maar liefst negen pairs.

Pairs ref klein

“Als de bowls geen winnaar aanduiden, dan moet de scheidsrechter de beslissing nemen.”

Ondertussen werd ik goed ontvangen door Johan Stevens, de voorzitter van de Short Mat Bowls Federatie. Hij legde me kort de spelregels uit en toonde me hoe het verloop van het tornooi gaat. Na de voorronden gingen de eerste twee pairs van iedere poule door naar de knock-out fase. Deze werden aangevuld met de vier beste derde plaatsen.

Bij aanvang van de knock-outfase waren er dus nog zestien Pairs in actie. En na iedere rond viel de helft af. Wat mij wel opviel was dat de spelers na hun laatste wedstrijd snel naar huis vertrekken. Met als gevolg: weinig supporters voor de pairs-finale.

De finale werd gespeeld tussen Bilzen en Zomergem. Voor Bilzen waren dit Dominique Poot (59jr) & Pieterjan (33jr) Stevens. Vrouw en zoon van de voorzitter Johan. Roger Van Petegem (79jr) & Roger Wille (63jr) speelden voor Zomergem. Binnen de Short Mat Bowls is samenstelling van de “koppels” dus vrij. Mannen en vrouwen mogen door elkaar een team vormen. Het waren moeder en zoon die de finale wonnen en dus het BK Pairs achter hun naam zetten.

(CV)

pairs concentratie klein

“Minutieuze concentratie alvorens de bowl te laten rollen.”